HemArtiklarExempel på CV
Exempel på CV

Exempel på CV

“CV” står för Curriculum Vitae, som på Latin betyder “Levnadshistoria”, och är en tydlig lista på en persons samlade kunskaper, erfarenheter, meriter och färdigheter.

Till skillnad från ett personligt brev så ska ett CV vara mer som en innehållsförteckning eller ett register, istället för en charmig introduktion. Det ska fokusera på vad du har gjort hittills, istället för vad du vill och vem du är. Ett bra CV bör vara tydligt, relevant och ganska sammanfattat.

EU-standard

I ett initiativ till att göra CV:n tydliga och lätta att förstå i hela Europa och därigenom underlätta jobbsökande utomlands så har en specifik standard för CV fastställts. Denna standard, som kallas Europass, består av fem olika dokument som du kan läsa mer om och hitta exempel på här: http://europass.cedefop.europa.eu/

Allmänt CV

Ett CV kan förstås vara utformat på en mängd olika sätt beroende på vad man själv tycker ser fint ut, men innehållet förväntas alltid lista följande saker:

Personlig info

Namn, födelsedatum, kön, medborgarskap, adress och kontaktuppgifter. Inkludera gärna ett foto ifall du har ett som är propert och representativt.

Jobbhistorik

Dina tidigare anställningar och vilka arbetsmoment som ingick. Skriv i tidsordning, med ditt senaste jobb överst i listan. Du kan även skriva något kort om vad du lärt dig och på vilket sätt det är relevant för jobbet du söker. Det är inte nödvändigt att skriva varför du slutat på ett jobb. Exempel:

Mars 2011 - Maj 2012 Lyckokakeskrivare åt Kung Dumpling Takeaway Kinarestaurang. Skrev sammanlagt 4819 lyckokakor med olika populärkulturella teman. Blev rysligt bra på intresseväckande rubriker och korta berättelser, vilket är bra ifall man ska skriva för sociala media så som facebook och twitter.

Februari 2009 - Januari 2011 Butiksbiträde/säljare hos Little Shop of Horrors Florist och Kryptozoologi-butik Kassatjänst samt lagerarbete och kundsupport. Omskötsel av allehanda djur och plantor. Matade blommor och vattnade djur. Lärde mig en hel del om att driva verksamhet, jobba under stress och att lösa problem.

April 2007 - Oktober 2008 Receptionist på Wolfram & Hart advokatbyrå AB Satt i växeln, tog emot kunder, hanterade en hel del kontorsrelaterade ärenden. Lärde mig mycket om företagsorganisation och kundservice, och att laga fantastiskt gott kaffe.

Utbildning

Vilka skolor, program och kurser du har gått. Bifoga gärna intyg, diplom och certifikat. Exempel:

2003 HT - 2006 VT Transhumanism och Cyberteknik, KTH Design och produktframtagning, med inriktning mot kommersiell tillämpning.

2000 HT - 2002 VT (Kina) Diplomerad Massageterapeut och Certifierad Massör, Sihnon Academy Studerade bland annat massage, reflexologi, zonterapi, akupunktur, Buddhism och lite socialpsykologi.

1997 HT - 2000 VT (England) Hogwarts skola för häxkonster och trolldom Pluggade bland annat Trollformellära, Förvandlingskonst, Trolldryckskonst, Örtlära, Trolldomshistoria, Försvar mot svartkonster, Astronomi och Kvastflygning. C-uppsats: “Magi och IT - Den automagiska samhällsreformen.”

Ideellt engagemang och fritidsintressen

Nämn gärna ifall du är med i några föreningar eller har något speciellt fritidsintresse som är relevant för de jobb du söker. Exempel:

April 2010 - idag Bloggar om Japanskt gatumode och smink Har cirka 1400 följare och 200 unika besökare i månaden. Har fått viss insikt om affiliate-marknadsföring och Google analytics.

Juni 2004 - idag Ordförande i föreningen Stockholms Förortsornitologer. Har god kännedom om Stockholm stads geografi och gatunamn, samt duvor.

Referenser

Ange bara referenser vid namn ifall de på förhand gett sitt medgivande, skriv annars “referenser finnes vid förfrågan”. Du behöver inte alltid ange din förra chef som referens, utan kan även ange arbetskollegor eller andra som du jobbat tillsammans med, ifall de kan ge en tydligare bild av dig. Kan du inte hänvisa till några referenser så behöver du så klart inte ha med rubriken alls.

Övrigt

Språkkunskaper - Talade och skrivna språk, i skala från flytande till grundläggande kunskaper.

Datakunskaper - Indelat i “mycket goda”, “goda” och “baskunskaper”.

Körkort - Klass och utfärdningsårtal.

Relaterade artiklar

Tips för att komma igång med ditt CV-skrivande

Hantera luckor eller brist på erfarenhet och utbildning i ditt CV

Exempel på personligt brev

6 steg till ett framgångsrikt personligt brev

CV
Karriärguiden

Rekryterare

Karriärguiden

Fråga karriärcoachen -

Ställ en fråga om arbetslivet

Tveka inte att ställa dina egna frågor om arbetslivet. Här har du möjlighet att ta del av expertens kunskap och erfarenhet för att navigera i karriären på ett mer informerat sätt.

SäljJobb.se - Sveriges ledande jobbsajt inom Försäljning sedan 2004. Utforska lediga jobb inom försäljning  från attraktiva arbetsgivare. Ta nästa steg i Din karriär och förverkliga Din fulla potential.

SäljJobb.se - en del av KarriärGuiden.se Gruppen.

Kontakt

Artillerigatan 42

114 45 Stockholm

08-67 874 20

info@saljjobb.se

Bevaka nya jobb

Följ oss på sociala medier

© Copyright 2024 Säljjobb All Right Reserved