saljjobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Saljjobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Värderingar och intressen som hjälp på vägen i yrkesvalet

Med tanke på hur många olika yrken och branscher som finns så är det inte konstigt att man ibland känner sig vilsen i sitt yrkesliv. Knepet för att hitta rätt i karriären är att lära känna sig själv, sina motivationsfaktorer och värderingar.

Motivation

 

Fundera på vad som motiverar dig i arbetslivet. Vad får dig att vilja gå till jobbet varje dag? Vilken typ av problem tycker du om att lösa? Vilken typ av utmaningar stimulerar dig mest?

 

Kombination

 

Skulle du kunna kombinera något av dina fritidsintressen med en karriär? Fundera också på vad en lyckad karriär innebär för just dig. Är det att få arbeta med något som känns meningsfullt, att få jobba så lite som möjligt och ha mycket fritid, att få jobba under eget ansvar eller att göra en klassisk karriärklättring, där du ständigt avancerar mot bättre jobb?

 

Vad är viktigast?

 

Vad är viktigast för att du ska trivas på ett jobb, trevliga kollegor, bra lön, att få påverka och få använda dig av din kreativitet eller kanske att du får jobba med något som engagerar dig, som du verkligen brinner för? Rangordna dessa värderingar och fundera på vad som är viktigt när du gör dina karriärval.

 

Arbetsmiljö

 

Fundera också på i vilken arbetsmiljö du trivs bäst, om du föredrar att jobba självständigt eller i grupp och vilken typ av kollegor du vill ha. Vill du ha mycket eget ansvar eller trivs du bäst när du får tydliga riktlinjer för ditt arbete?

 

Delmål

 

När du formulerat vad du helst skulle vilja arbeta med är det dags att sätta upp ett antal delmål för att nå dit. Om du exempelvis vill bli läkare är kanske första delmålet att läsa upp dina betyg och nästa mål att komma in på läkarlinjen. Tredje delmålet kan vara att få bra betyg, därefter att komma in på en specialistutbildning. Delmålen gör dina karriärdrömmar mer konkreta och lättöverskådliga.

 

Intressetest

 

Ett intressetest kan vara en god hjälp på vägen i ditt karriärval. På bland annat Arbetsförmedlingens hemsida finns ett test där du får svara på drygt hundra frågor om dina intressen och värderingar. Efter slutfört test får du ett antal förslag på yrken som kan passa din personlighet. Prova gärna att göra flera olika intressetest för att få så objektiva svar som möjligt.