saljjobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Saljjobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Tips till unga chefer

Att vara chef kan vara både roligt, utmanande och varierande. Men det innebär också en hel del ansvar och man behöver oftast vara något av en tusenkonstnär som klarar av att jobba med många olika saker samtidigt.

Madelin Ahnlund Downey är chef på Läsesalongen, ett bibliotek som finns på Kulturhuset mitt i centrala Stockholm. Hon har varit chef i drygt ett år och jobbade tidigare bland annat som projektledare för olika kulturprojekt inom musik, film och nycirkus.

"Jag tror att det som chef kan vara nyttigt att ha ett “utifrånperspektiv”, det gör att man ser på saker och ting annorlunda jämfört med om jag hade jobbat i den här branschen tidigare," säger Madelin.

 

Jobbar max fyrtio timmar i veckan

För att trivas med att jobba som chef bör man, enligt Madelin, inte vara rädd för att ta beslut och prioritera de arbetsuppgifter som är viktigast för tillfället. Mångas bild av en chef är en person som jobbar väldigt mycket, men det stämmer inte in på Madelin.

"Jag försöker att jobba fyrtio timmar i veckan, alltså en vanlig heltidstjänst. Även om jag skulle kunna jobba mycket mer så vore det inte säkert att jag skulle få mer gjort. Jag vill gärna hinna med min familj och fritid också, säger Madelin. Att kunna använda sig av sin intuition är viktigt som chef. Madelin menar att det också gäller att vara trygg i sig själv. Man måste vilja vara ledare, ha bra självkänsla. Men samtidigt ha humor och självdistans. Eftersom man är högst ansvarig så finns det inte alltid någon att rådfråga när man ska ta ett snabbt beslut, därför gäller det att lita på magkänslan. Det är också viktigt att kunna delegera ansvar och arbetsuppgifter till sina medarbetare och ändå behålla huvudansvaret i slutändan”, säger Madelin.

Den främsta drivkraften i chefsjobbet ligger för hennes del i att kunna förändra saker och ting till det bättre, kunna ta egna beslut och att se hur hennes egen vision stegvis förverkligas.

 

Nya krav på den som vill avancera

Framtidsforskningsföretaget Kairos Future har gjort undersökningen “Morgondagens ledare”. De har intervjuat 5000 ungdomar, personalchefer och chefer om att jobba som chef. När 40-talisterna går i pension behövs många nya, unga chefer. Men chefsrollen håller på att förändras och nya krav ställs på den som vill avancera.

"Genom att sänka kraven på chefen och exempelvis lätta deras administrativa börda kan man få fler att våga satsa på en chefskarriär, Framtidens chefsroll måste gå att kombinera med ett bra liv vid sidan av jobbet. Man ska inte behöva “offra” en spännande fritid eller familjeliv bara för att man valt att bli chef," säger Mats Lindgren på Kairos Future. Han tror också att framtidens chefer kommer att behöva mycket stöd från mentorer och coacher.

"Det gör att man lättare klarar av sin yrkesroll. Dessutom är personlig utveckling på jobbet mycket viktigare för unga människor än tidigare generationer," säger Mats Lindgren