saljjobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Saljjobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Slipa på din personliga kompetensprofil

Utbildningsbakgrund eller jobberfarenheter är man sällan ensam om. Särskilt du som precis pluggat färdigt på högskolan är långt ifrån ensam om din kompetensprofil. När konkurrensen om jobben hårdnar så gäller det att skapa en unik kompetens som gör att just du sticker ut från mängden.

  • Under studietiden är det många som väljer att engagera sig i studentlivet för att skaffa sig meriter utöver sina högskolepoäng. Det är absolut en god idé att engagera sig, men välj gärna ett engagemang som är lite annorlunda där du tar extra mycket ansvar eller verkligen får visa vad du går för. Nöj dig exempelvis inte med att jobba extra på studentpuben utan engagera dig gärna i en styrelse eller dra igång ett gemensamt projekt tillsammans med ett gäng kursare. Det visar på framåtanda och kreativitet.

 

  • Extra- och sommarjobb under studietiden bygger alltid på meritlistan, även om dina erfarenheter kanske inte är helt unika. Ha gärna en karriärplan och sträva efter att söka extra- och sommarjobb som passar din profil och som kan bli meriterande när du sen ska söka ett “riktigt” jobb.

 

  • Skapa en unik inriktning på din utbildning. Det kan göras på många olika sätt, exempelvis genom att läsa en kurs i ett ämne som lätt kan kombineras med din utbildning eller att skaffa sig praktiska specialkunskaper inom ett visst område. Ett exempel är att den som pluggat till civilekonom kompletterar sin utbildning med en kurs i projektledning.

 

  • Utlandserfarenheter smäller högt bland många arbetsgivare. Följ inte strömmen och åk inte nödvändigtvis till samma land som alla andra när du ska plugga eller jobba utomlands. Även om ett sommarjobb på Mallorca eller en termin i USA verkligen lockar så brukar det vara en god idé att överväga andra, lite mer udda, alternativ också. Det gör att din utlandserfarenhet verkligen sticker ut i ditt CV.

 

  • Engagera dig i projekt eller föreningar på fritiden. Allt som visar att du är driven och kan få saker att hända är positivt. Om du exempelvis arrangerat en egen musikfestival eller idrottsturnering tillsammans med ett par vänner så bör det absolut hamna på meritlistan. Det visar att du har initiativförmåga och värderar handling högre än ord.

 

  • Många arbetsgivare uppskattar om man har erfarenhet från andra branscher än den du söker jobb inom. Om du exempelvis söker ett teknikrelaterat jobb så är det definitivt ett plus i kanten om du har erfarenhet av att jobba med ungdomar eller från ett serviceyrke eftersom det indikerar att du är duktig på att kommunicera med andra människor och inte är helt insnöad på ditt specialområde.