saljjobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Saljjobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Så överlever du din nya chef

Har du fått en ny chef de senaste månaderna? Att byta chef kan vara både omvälvande och spännande. Om den nya chefen har en annan ledarstil än sin föregångare så kan det innebära stora förändringar i ditt sätt att jobba. Den nya chefen ger också en möjlighet till nystart, både i gruppdynamiken och i din roll på jobbet.

Ge nya chefen tid och känn av ledarstilen

Det absolut viktigaste när man får en ny chef är att ge henne eller honom tid att komma in i sin nya roll. Som chef tar det minst ett par veckor innan man satt sig in i sitt nya jobb, så även om du kanske har stora förhoppningar om förändring så bör du inte förvänta dig att chefen ska komma in och börja genomföra stora förändringar på en gång, säger Caroline Olsson, ledarskapskonsult med inriktning mot karriärutveckling på chefsorganisationen Ledarna.

De första veckorna så gäller det att lära känna den nya chefen och försöka identifiera vilken typ av personlighet och ledarskapsstil denne har. Om personkemin mellan dig och nya chefen inte klaffar direkt så var beredd att ge nykomlingen en chans. Om personkemin fortfarande inte stämmer efter ett par veckor så kan det vara läge för förändring.

Om man känner att det är svårt att samarbeta med den nya chefen så är mitt råd att säga upp sig. Chefen är en viktig person för att du ska bli framgångsrik i din yrkesroll och om relationen er emellan inte funkar så försvårar det saker och ting oerhört mycket. Men var inte för snabb med att säga upp dig utan låt det ta ett par veckor att lära känna chefen först, säger Caroline Olsson.

 

Så blir chefsbytet en karriärmöjlighet för dig

Fundera på hur du själv vill bli bemött när du är ny på ett jobb och bemöt chefen på samma sätt. Visa att du gärna svarar på frågor och dela med dig av din kunskap om alla oskrivna regler på arbetsplatsen.

 

Etablera en rak och öppen kommunikation så snart du får tillfälle. Fråga vilka förväntningar den nya chefen har på dig som medarbetare. Vilka befogenheter har du, vilka beslut kan du fatta på egen hand och vilka behöver förankras hos chefen. Hur ofta behöver du rapportera ditt arbete till chefen?

 

Presentera också dina egna förväntningar på ditt jobb och om du har några önskemål på arbetsmiljö och liknande för att kunna prestera optimalt.

 

 

Det är lockande att överösa den nya chefen med mängder av förslag på förändringar så fort de satt foten i huset. Avvakta med att presentera din lista med förbättringsförslag eller presentera ett förslag i taget vid en väl vald tidpunkt.

 

En ny chef innebär alltid att gruppdynamiken förändras. Om du inte trivs med din roll i gruppen på jobbet så innebär den nya chefen en chans till förändring. Den nya chefen har heller inga förutfattade meningar om dig, så se det som en chans att förändra bilden av dig själv och vem du är på jobbet