saljjobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Saljjobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Så kringgår du de vanligaste säljmisstagen

Från den första kundkontakten till den så viktiga uppföljningen efter avslutad affär finns ett antal vanliga misstag som många säljare gör.  Susanna Udvardi, säljande vd på Multi-Support Sverige, har varit en framgångsrik säljare som lyckats hålla sig på topp i sjutton år. Här delar hon med sig av tipsen som gör att du undviker de vanligaste säljarmisstagen.

Med åren har Susanna Udvardi samlat på sig en mängd knep och tricks som hon använder sig av för att bli en mer framgångsrik säljare. Redan vid den inledande telefonkontakten med en presumtiv kund finns det utrymme för misstag som man kan undvika genom att vara medveten om dem och hitta en metod för att undvika dem.

Det absolut vanligaste misstaget i den kontaktskapande fasen är att säljare ”pratar sönder” presumtiva kunder, vilket gör att deras intresse riskerar att svalna redan efter första kontakten. Ett inledande samtal med en kund ska inte behöva vara mer än tre minuter långt, varav du har ca 20 sekunder på dig att fånga din lyssnares intresse. På tre minuter ska du på ett lättförståeligt sätt kunna presentera dig själv och ditt erbjudande och förhoppningsvis också hinna boka ett säljmöte, menar Susanna Udvardi.

Sätt ett mål för det inledande samtalet med en presumtiv kund och avsluta direkt när du nått det målet, av respekt för din egen och kundens tid. Använd gärna ett manus för dina säljsamtal, men kom ihåg att det bara är ett stöd, inte ett manus som du kan läsa innantill. Kunder märker ofta om du läser från ett manus istället för att tala fritt, enligt Susanna Udvardi.

Ett vanligt säljarmisstag är att inte klargöra nästa steg innan man bryter upp från säljmötet eller lägger på luren efter ett kundsamtal. Säkerställ alltid att du och kunden är överens om nästa steg i processen, oavsett om ni bokar ett nytt möte, om ni bestämmer att du ska skicka mer information eller om du ska ringa upp kunden en vecka senare. Många säljare är så nöjda med att ha genomfört ett framgångsrikt kundmöte eller telefonsamtal att de missar att säkerställa nästa steg. Slarva aldrig med uppföljningen, även om det rör sig om en kund som du i inledningsfasen inte bedömde att det var värt att lägga särskilt mycket krut på.