saljjobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Saljjobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Positivt för hälsan att själv få påverka sin arbetstid

Medarbetare som själv får påverka sin arbetstid mår ofta bättre än medarbetare som inte har något inflytande över när de ska jobba. De flexibla arbetstiderna underlättar medarbetarnas livspussel, vilket minskar stressen.

– Skiftarbete och övertid försämrar möjligheterna till återhämtning och stör ens sociala liv. Arbetstiderna inkräktar på privatlivet och man upplever att tiden inte räcker till. Detta brukar allmänt benämnas att det blir svårare att lägga det så kallade livspusslet. Vad vi kan se nu är att om det finns en möjlighet att själv påverka sina arbetstider blir det en positiv effekt, säger Göran Kecklund, docent vid Stressforskningsinstitutet.

 

Forskningen, som gjorts vid Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet, visar att skiftarbete och övertid inkräktar på privatlivet och dessutom kan ge en känsla av att tiden inte riktigt räcker till. Den som jobbar mycket övertid eller skiftarbetar har mindre tid för återhämtning. Det ökar i sin tur risken för stressrelaterade sjukdomar.  Den som inte hinner återhämta sig ordentligt blir dessutom ofta mindre effektiv i sitt arbete, enligt forskarna. Deras resultat visar också att den som får möjlighet att påverka sina arbetstider löper mindre risk för sjukskrivning och förtidspensionering.

 

En annan undersökning visar att den som jobbar hemifrån och inte känner sig fastkedjad vid datorn på jobbet känner sig friare och mår bättre. En studie bland 10 000 personer, gjord av amerikanska rekryteringsnätverket Kenexa, slår fast att de som själva får välja var de ska jobba är lyckligare än de som måste sitta på kontoret.  Känslan av att ha arbetsgivarens förtroende för att man ska sköta sitt jobb, oavsett var man befinner sig, betyder mycket för medarbetarna. Undersökningen visar att ”Avsaknaden av kontorspolitik” var den enskilt viktigaste anledningen till att distansarbetarna trivdes så bra.