saljjobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Saljjobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Mer än var tredje företag vill anställa men hittar inte rätt kompetens

Nu har den globala talangtorkan nått även Sverige med full kraft. Förra året uppgav 17 procent av arbetsgivarna att de hade problem att hitta rätt kompetens och i år har andelen ökat till 36 procent. Det är något högre än det globala genomsnittet på 34 procent. Säljare är en av de kompetenser som efterfrågas mest.

Svårast för de svenska arbetsgivarna är det att hitta säljare, utbildade hantverkare och olika typer av tekniker medan det globalt råder störst brist på hantverkare och ingenjörer. Detta visar ManpowerGroups årliga undersökning ”Talent Shortage” som nyligen genomförts i 41 länder globalt.

De svenska arbetsgivarna var förra året bland de tio länder globalt som då hade minst problem med att rekrytera. I år ligger Sverige bland de länder som har större problem än snittet. Störst är problemen fortsatt i Japan där 80 procent att företagen har svårt att hitta rätt kompetens. Även Brasilien, Bulgarien och Australien har omfattande bekymmer med kompetensbristen medan Irland, Nederländerna och Spanien klarar talangmatchningen bäst.

– Förra året bedömde vi att de svenska företagen kommer att få samma matchnings-problem som man har globalt och tyvärr är vi där nu. Vi måste kraftsamla på ett nationellt plan för att bli ett attraktivt land att bo och arbeta i vilket innebär att vi måste utbilda för företagens behov, skapa förutsättningar som lockar de bästa att bo och arbeta i Sverige men även acceptera det faktum att det är kompetensbrist och matcha arbetsuppgifter med rätt kompetens på nya sätt, säger Peter Lundahl, VD för ManpowerGroup Sverige.