saljjobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Saljjobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Målmedvetenhet och rätt förarbete ger bästa exjobbet

Ett exjobb är inte bara ett obligatoriskt inslag i många högskoleutbildningar. Det kan också vara en möjlighet att få in en fot på arbetsmarknaden eller ett steg på vägen mot drömjobbet. För att få det exjobb du vill ha gäller det att agera målmedvetet och efter eget intresse.

Grunden till ett framgångsrikt exjobb ofta ligger i ett väl utfört grundarbete. Steg ett är att välja ett eller ett par företag som du är intresserad av att jobba på i framtiden. Om du är osäker på exakt vilka företag du vill satsa på så kan det vara ett bra alternativ att söka sig till företag som är verksamma inom den bransch du vill göra karriär, alternativ ett företag där du kan skaffa dig nyttiga meriter för framtiden.

 

När du valt ut ett par lämpliga kandidater så är det dags att skaffa så mycket kunskap som möjligt om dem. Läs företagets årsredovisning om det finns en sådan och sök information på hemsidan. Först när du har informerat dig om företagets verksamhet är det dags att ta en första kontakt med dem.

 

När ansökningen är klar kallas du förhoppningsvis till intervju. Passa då på att lista de krav och önskemål du har inför din exjobbs tid.. Fundera också på vad du vill få ut av din exjobbs tid, vilka målsättningar du har för egen del. Dessa målsättningar kan sedan förhoppningsvis sammanfogas med företagets förväntningar på dig.

 

Låt inte intervjutillfället bara vara en möjlighet för företaget att fråga ut dig, du kan själv göra detsamma. Fråga vad företaget vill att du ska uträtta för dem, vilken roll ditt exjobb spelar för verksamheten i stort samt vad de förväntar sig att arbetet ska leda till. Tydliga mål ökar chanserna att du ska lyckas med exjobbet när du väl fått det.

 

När exjobbet är klart är det viktigt att få ett skriftligt intyg från företaget i fråga. Be dem specificera på vilket sätt du löst din exjobbsuppgift, vad du tillfört organisationen samt ett kort omdöme kring din arbetsinsats. Ju mer specifika de är desto lättare är det för dig att använda omdömet som merit. Ta för vana att alltid nämna ämnet för ditt exjobb i ditt CV. Nämn också att du erbjuder dig att skicka en kopia om den presumtive arbetsgivaren är intresserad.