saljjobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Saljjobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Lyckas med Jobb Coaching

Var beredd på en egen insats för att lyckas med jobbcoachingen

Den som är arbetslös har under en period kunnat få kostnadsfri tillgång till en jobbcoach av Arbetsförmedlingen. För att lyckas med jobbcoachingen så gäller det att du som klient är mottaglig och beredd att anstränga dig för att nå resultat.

Anne-Marie Flood blev av med jobbet som avdelningschef på ett konsultföretag tidigare i år. När erbjudandet om att få en kostnadsfri jobbcoach via Arbetsförmedlingen kom så tog hon vara på möjligheten att få lite extra stöd och matnyttiga tips inför sitt jobbsökande.

 

Via sin jobbcoach fick hon tillgång till en konkret verktygslåda för jobbsökande, en strukturerad metod som hjälpte Anne-Marie att organisera jakten på ett nytt jobb. Ansträngningarna gav resultat. I slutet av oktober tillträdde Anne-Marie en tjänst som verksamhetsutvecklare på konsultföretaget European Minds.

 

Det kändes bra att ha en motpart, någon som följde upp mitt jobbsökande och fanns med längs med vägen. Det hjälpte mig att hålla motivationen uppe. Jag rekommenderar att man anlitar en karriärcoach snarare än en generell coach eftersom karriärcoachen har konkreta kunskaper om jobbsökande, säger Anne-Marie Flood.

 

Så får du ut mesta möjliga av jobbcoachingen:

 

Betrakta jobb sökandet som ett heltidsjobb. Behåll eller återupprätta rutinerna du hade som yrkesverksam. Gå upp i tid, ta lunchrast mitt på dagen och fokusera på jobb sökandet minst sju timmar per dag.

 

Var beredd att ge det där lilla extra. Betrakta jobbcoachingen som en möjlighet att få professionell hjälp med att orientera dig i karriären och ta reda på i vilken riktning du vill utvecklas. Ta coachingen på allvar och betrakta det som ditt viktigaste uppdrag som jobbsökande.

 

Se till att du får en konkret verktygslåda. Coachen ska inte bara ge dig mentalt stöd i den ofta rätt tuffa . Du ska också få konkret hjälp med tips på hur du kan söka jobb på nya sätt, fräscha upp ditt CV eller att träna inför anställningsintervjun.

 

Kolla vilken typ av hjälp du får. Erbjuder jobbcoachen enskild coaching eller föreläsningar i grupp? Hur många coaching timmar får du och vad fokuserar man på då?

 

Lyssna runt i ditt nätverk. Se om någon kan rekommendera en karriärcoach. Kanske finns det någon i ditt nätverk som själv använt sig av en karriärcoach eller som känner någon som är riktigt duktig? Om du fått någon rekommenderad, så se till att åka dit och träffa dem för att känna företaget lite på pulsen innan du bestämmer dig.

 

Notera dina framsteg. Skriv ner vad du åstadkommit, vilka framsteg du gjort i jobb sökandet, varje kväll. Det ger dig en känsla av att röra dig framåt i rätt riktning och är bra när man kommer in i en svacka.

 

Välj en coach som passar dig. Fundera på vilka behov du har. En coach kan stödja dig i processen att få bättre självförtroende och hjälpa dig med motivationen. Karriärcoachen har specialutbildning i att hjälpa dig att finna ditt drömjobb, kan lära dig att skriva en modern CV och att söka jobb på andra sätt än genom annonser.