saljjobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Saljjobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Konsten att gå vidare i karriären

Hur kul ditt jobb än är så finns det flera anledningar till varför man tröttnar. En förändrad livssituation, ändrade prioriteringar eller ett behov av att utvecklas med nya arbetsuppgifter och kunder är några exempel. En fördel är att det så gott som alltid är betydligt lättare att skaffa sig ett nytt jobb när man redan har ett arbete.

Om du vill börja söka nya jobb medan du fortfarande är kvar hos din gamla arbetsgivare så tänk på att vara mycket diskret. Tala inte om att du söker jobb för kollegor du inte litar på till hundra procent, använd inte din jobbmail till att skicka ansökningar till andra jobb och försök att förlägga jobbsökandet utanför ordinarie arbetstid så du inte tappar fokus från dina nuvarande arbetsuppgifter.

 

Branscherfarenhet väger ofta mycket tungt när man söker jobb. Det är med andra ord en god idé att vända sig till företag i en bransch där du tidigare arbetat eller jobbar för tillfället. Men tänk också på att följa god affärssed och absolut inte dela med dig av några affärshemligheter från din förra eller nuvarande arbetsgivare, det kan sluta riktigt olyckligt. På vissa jobb så är man också förbjuden att arbeta med företag som direkt konkurrerar med din arbetsgivare i ett antal månader efter att du sagt upp dig, vanligen ett halvår.

 

Man måste inte alltid gå över ån efter vatten. Utmaningen du söker finns kanske hos din nuvarande arbetsgivare utan att du är medveten om det? Många gånger handlar det om att våga fråga och framföra sina önskemål till sin chef. Kanske blir en position på en helt annan avdelning ledig snart, så att en ny karriärmöjlighet öppnas för dig utan att du behöver byta arbetsgivare?

 

Ett jobb- eller karriärbyte är ett bra tillfälle att fundera över vilka prioriteringar man har i sin karriär. Vilken balans vill du ha mellan jobb och fritid, hur mycket tid och kraft vill du kunna lägga på din egen utveckling, dina vänner, resor eller hemmet? Om du känner till dina prioriteringar så blir det också lättare att Se till att du och din gamla arbetsgivare skiljs som vänner. Var också tydlig mot din arbetsgivare och tala gärna om varför du slutar. Ärlighet varar längst så sumpa inte din kontakt med, chefen kan behövas som referens i ett senare läge. Sköt din uppsägning professionellt. Det skapar god stämning och ökar dina chanser att få med dig ett positivt arbetsbetyg när du slutar.

 

Tänk brett om du tänker byta karriär. Våga söka jobb där du kanske inte uppfyller precis alla kvalifikationer i annonsen men som du känner att du verkligen skulle vilja ha. Entusiasm och arbetsglädje är många gånger viktigare än ett perfekt CV.