saljjobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Saljjobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Få ekvationen karriär och familj att fungera

Vi är många som ständigt pusslar i vardagen för att hinna med både karriär och familj. Med rätt inställning och planeringsförmåga så kan de faktiskt existera i en lyckad symbios.

Signhild Arnegard-Hansen och hennes man Michael tröttnade på att aldrig hinna spendera tillräckligt mycket tid med familjen. Lösningen blev att starta eget med kontor hemma i villan. Trots att hon fick mer att göra som företagare än som anställd sparade Signhild tid genom att starta eget. 1991 grundade hon Svenska LantChips med sin man. Eftersom familjen har sex barn och Signhild och hennes man jobbade på helt olika tider så ville de starta företag för att kunna spendera mer tid tillsammans och ha ett gemensamt projekt.

 

"Det var näst intill en nödvändighet för oss att starta företag för att överhuvudtaget hinna träffas," säger Signhild.

 

Trots att verksamheten vuxit mycket så är Signhilds bas fortfarande hemma i villan i Segeltorp utanför Stockholm. Det ger mer tid till att umgås med familjen och nyckeln till att hinna med allt ligger, enligt Signhild själv, i minutiös planering. Eftersom hon rent fysiskt bara befinner sig någon minuts gångväg från hemmet så slipper hon tidsspill mellan möten och långa transporttider till och från jobbet.

 

"Jag jobbar mycket på helger och kvällar också, när man har kontoret hemma så kan man jobba någon timme så fort man får möjlighet, samtidigt som jag kan välja att jobba intensivt på förmiddagen och därefter spendera eftermiddagen med barnen. Jag hinner mycket, nackdelen är att jag aldrig riktigt kan koppla bort jobbet," säger Signhild.

 

Signhild Arnegard- Hansens tips till dig som vill kombinera familjeliv med karriär:

Noggrann planering är verkligen A och O för att få vardagen att gå ihop. I vår familj gör vi ett veckoschema varje helg där vi planerar in alla aktiviteter under den kommande veckan. Det ger överblick och möjlighet att planera in ledig tid tillsammans.

 

Både jag och min man reser mycket i jobbet eftersom en stor del av vår marknad finns utomlands. Vi har löst det så att vi aldrig reser samtidigt utan i stället turas om att vara hemma med barnen över natten. Genom att turas om att ta ansvar så hinner man betydligt mer.

 

Utnyttja att du kan lägga upp din tid som du själv vill när du har eget företag. Jag brukar försöka vara ledig när barnen kommer hem på eftermiddagen och tar sedan igen de ”förlorade” timmarna genom att jobba en stund på kvällen i stället. Det gör också att man blir mer fokuserad och verkligen jobbar intensivt när man väl arbetar.

 

Var flexibel och beredd på att ta med något av barnen på ett möte eller liknande om det är möjligt. Ibland tar jag med mig mitt yngsta barn, en tvååring, på möten eller om jag åker till chipsfabriken en sväng. Omgivningen brukar ha stor förståelse och acceptans för att man ibland tvingas ta med sig barnen. Så länge de inte stör verksamheten på något sätt så brukar det vara helt okej