saljjobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Saljjobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Åtta av tio säljare efterlyser mer utbildning

Det råder stor brist på avancerade företagssäljare i Sverige, och problemet väntas kvarstå under de kommande 5-10 åren. Det beror framför allt på det stora generationsbortfallet med åldersavgångar samt företagens bristande framförhållning när det gäller anställning och vidareutbildning av befintlig säljpersonal.

Tre av tio säljare har haft sin nuvarande anställning i tio år eller mer och 37 procent av säljarna har en eftergymnasial utbildning, trots det känner åtta av tio ett behov av vidareutbildning.

Svenska företag tar allt tuffare tag för att pressa säljarna att maximera försäljningssiffrorna. Flera exempel har läckt ut där företagen hetsar säljarna utan att ge rimliga förutsättningar. Den osäkra världsekonomin har medfört att marknaderna har minskat under hösten, och många företag har inte kunskap om vikten av en långsiktig strategi kring säljorganisationen. En långsiktig strategi för personalens kompetensutveckling är därför helt avgörande i lågkonjunkturer då företagen måste erbjuda helt andra kundupplägg.

Trots det möter Säljarnas många medlemmar som känner oro för att det ska bli ännu tuffare krav, kombinerat med mindre satsning på personalen framöver. Behovet av vidareutbildning framkommer också i den medlemsenkät som Säljarnas genomfört. Där svarar åtta av tio säljare att de är intresserade av olika utbildningar. Mest intressanta är utbildningar inom försäljning och affärsförhandling.